9 Mart 2018 Cuma

kharkov-Özet


KHARKOV ÖZET
  1. Evet  gerçek, bayanları güzel. Güzel olmaktan da ziyade mütebessim ve kibarlar
  2. Bayrağı sarı-mavi Sarı renk,tek geçim kaynakları olan buğdayı, mavi ise gökyüzünü, barışı temsil ediyor. Ekonomileri çok da iyi değil.
  3. Türkiye’den uçakla 2 saat sürüyor.( Uçağın içi milli maça giden bir kafile gibi.)
  4.  Hava mart ayında bile kar buz…-8,-14 vs..Hazırlıklı giderseniz çok da üşümezsiniz. Ama Türkiye’den hazırlıksız giderseniz  de hiç üzülmeyin.. Bir çok outdoor  marka Türkiye’den ucuz ve bol çeşit var.
  5.  Kharkov ; Kayseri, Konya, Kastamonu ,Erzurum gibi…Karlar altındaki anadolu şehirlerimiz büyüklüğünde
  6.  1tl = 7 Grivna ..Bunu yazabilmek bile çok güzel ..Ama çok sevinmeyin harcamalar Türkiye ile hemen hemen aynı fiyata ya da biraz daha ucuza  tekabül ediyor
  7.   Ulaşımı oldukça rahat…Metrosu tramvaya benzese de görülecek her yerin yakınında istasyonu var ve bir bilet 4 Grivna ..1tl bile etmiyor yani
  8.   Her istasyonun, durağın yanında prefabrik gibi küçük beş altı taburelik çay, kahve, atıştırmalık  vb. için camekan gibi mekanlar var.. Soğukta beklemek yerine ,sıcak bir mola yerleri…
  9.   Şehre varır varmaz bir Ukrayna hattı alın ve bir taksi durağı numarası edinin. .Nerede olursanız geliyorlar ve size gelecek arabanın plakasını ve ücretini mesajla bildiriyorlar. Yarım saatlik yol yaklaşık 15tl tutuyor
  10.  Restoranlar ,  kafeler oldukça makul fiyata ve güzeller. İlk defa bir yurt dışı seyahatimde Türkiye'den bir şeyler götürmek zorunda kalmadım. Güzel bir duyguymuş.
  11.   İngilizce bilen çok  çok az kişi var. Kirilce alfabesi kullanıyorlar.. Yanımda Ukraynaca bilen  arakadaş olmasaydı, Avrupada gezmekten çok daha zor olurdu benim için.. Çünkü yazılan hiçbir şey anlaşılmıyor.
  12.  Kadınlar her yerde çalışıyor. Yolda kar kürüyenler, soğukta bilet kesenler, bekçiler, askerler… .Erkekleri taksiciler dışında çok fazla görmedim. Kadınları bu kadar ağır işlerde çalıştırıldıklarına göre çok da değer vermiyorlar gibi geldi.
  13.  İnsanlar dingin ve mutlu görünüyor.. Bizdeki gibi bir telaş gözüme çarpmadı.
  14.  Parkları güzel ve geniş.. Karın kışın ortasında ,akşamları baharda gezermişcesine ailecek parklarda yürüyüş yapıyorlar..
  15.  Her yerde gençler var, Üniversite şehri olduğu içinmiş.
  16.   Gezilecek yerler olarak; parkları, teleferiği, iki tane meydanı, savaş müzesi, opera binası , tarihi tren istasyonu vs. var.  Güzel bir planlamayla bir günde, rahat rahat da iki tam günde bitirebilirsiniz. Ünlü gece hayatına gelince ben bilemiyorum J Ama pavyon gibi bir şey düşünmeyin,damsız girilmeyen kaliteli  mekanlar olduğunu söylüyorlar..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder